item9

Verslag van de GR 5...Een eindeloos pad

verslag van België

Zaterdag 19 maart 2005

 

Banneux kappel - Spa

 

Afstand 18,4 km

oudefotocompo

Om 9.00 uur arriveren we in Maastricht . Kop koffie en wat in- en uitladen van goederen. En verder met de auto gepakt en gezakt richting Spa. We hadden het plan om de auto in Spa te zetten bij de camping parc des Sources, vandaar met openbaar vervoer naar Banneux of Fraipont en dan de route te volgen. Nou dat viel niet mee

film12

Openbaar vervoer in Belgie is niet alles en rijdt lang niet altijd als de scholen dicht zijn zoals in het weekend. Eerst naar beneden naar het dorp en daar de bus nemen. We moesten overstappen in een gehucht en dan een bus tot Banneux nemen. Tot het overstappen ging vrij aardig maar dan. We werden afgezet bij een stationnetje in Pepinster. We wachtte al een half uur, en geen dienstregeling natuurlijk. Er zou een bus (bus 27) tot Banneux rijden. Er kwam een aardige vrouw op ons af en vertelde dat de bus naar Banneux pas over anderhalf uur vandaar vertrok. Het was nog 6 km. Konden we net zo goed lopen, daar waren we immers voor gekomen. Maar niet langs een grote weg. (N 666) We zijn toen maar aangelopen en keken verbaasd toen na een kwartier de bus ons passeerde en niet meer wilden stoppen omdat we niet bij een halte stonden. Voordat we bij Banneux waren, had onze medeloper de voeten al door en kon dus niet meer verder. Ze besloten dat hij terug naar Spa ging en m'n dochter de weg meeliep. We zouden elkaar dan treffen in Spa.

Het was bijna 1.00 uur voordat we uiteindelijk aan de route konden beginnen. Dat wordt nog doorlopen om voor het donker binnen te zijn. Het laatste stuk voor Spa zijn bossen. Tegenover de ingang van Chaityfontaine, een pelgrimsoord en vakantiecentrum, duiken we het bos in. Even later kruisen we de weg van Luik naar Spa.

Het is een grijze dag maar het landschap ligt er geheimzinnig bij. Bij de manege ferme St. remacle vallen we bijna flauw van de ammoniakgeur die verspreid wordt door een mesthoop van paarden. In het dal van Targnon zien we fraaie boomstronken staan die het fotograferen waard zijn en tenslotte komen we bij het gehucht Becco.

beccoplein
maria

De kapel, (waar we even halt houden) en via een landweggetje naar het kerkje met de leuke binnenplaats. Heel sfeervol allemaal. We lopen al snel La Reid binnen om van daaruit in het gehucht Canada te komen. Niet meer dan enkele huizen bij elkaar. Vandaar uit naar Winamplanche. Soms zijn de paden wat moeilijk begaanbaar dat hoort bij het avontuur. We kruisen het riviertje de Tolifa waar wat kinderen aan het spelen zijn. Kinderen en water…altijd pret. Net voor het dorpje Creppe gaan we zuidelijk om dan weer via noordelijke richting Spa binnen te lopen. We zijn op een gegeven moment de bewegwijzering kwijt. Lichte paniek want in het bos wordt het snel donker. We lopen richting een aantal huizen en komen dan plots weer op de route. Geluk gehad. Toen we in Spa aankwamen was Spa al fraai verlicht.

film14

De Therme, het gokhuis en de bonte, vaak plastic aandoende bloemenwinkels. (krijg er soms pijn van in m'n ogen) In Spa aangekomen (weer die berg op klimmen) voordat we op de camping waren waar Erik de tentjes al in gereedheid had gebracht. (bedankt) Even de pan nassi opzetten en eten met het hoofdlampje (zakpit) aan. Speciaal sfeertje. Flesje wijn open maken (bedankt Wilma en John). We hadden geen zin in een afwas. Alles snel in een handdoek en dat ging wel de afwasser in als we thuis waren. Het werd langzaam maar zeker kouder, we werden moe en verlangde naar een warme slaapzak (pitzak). De volgende dag op tijd eruit.

verder lezen:

Spa - Stavelot centrum

 

index