Verslag van de GR 5...Een eindeloos pad

verslag van Frankrijk (Rhône-Alpes)

24 juni 2014

 

Bessans (1673 m) - refuge le Cuchet (2160 m)

Rond 8.00 uur parkeren we, net over het bruggetje in Modane, onze voiture bij een klein parkeerplaatsje. We proberen te liften naar Bessans. Fier houd ik het bordjes “Bessans” naar boven. Helaas pindakaas, dat lukt dus niet op dit vroege tijdstip. We staan bij het station van Modane en naast het politiekantoor. (pas later realiseren we ons dat op die plek een stopverbod is, niet handig) Tenslotte nemen we maar weer onze eigen auto en rijden naar Bessans, waar we de auto parkeren langs de weg. Eerst een stokbroodje gekocht op de markt van Bessans. (stel je van die markt niet te veel van voor, het behelst slechts één kraampje met fruit, die, verscholen onder de toonbank, nog een zak met wat stokbroden heeft staan) Nog even lopen we tevergeefs naar de fromagerie, die op dit vroege tijdstip helaas gesloten is. We passeren de brug en verplaatsen ons in zuidwestelijke richting langs een betoverd ruikend weiland. Het weer is wederom uitstekend. Even toucheren we de D 902 om vervolgens naar boven te lopen tot het gehucht le Collet, waarna de heuse klim begint naar Chalets du Mollard (2130 m) en la Fesse d'en Haut op 2290 m.

Het weer begint te betrekken en nog voordat we het onheil hebben zien aankomen moeten we snel beschutting zoeken voor een onweersbui met lichtspel en hagelbrokken. We maken ons klein net voorbij een graad op een berg. Het is een kwestie van afwachten wat gaat komen en dekking zoeken. De metalen wandelstokken hebben een stuk bij ons vandaan gelegd om inslag op het metaal te voorkomen. Gelukkig duurt het allemaal niet erg lang en kunnen we onze tocht vervolgen richting de onbemande refuge “le Cuchet”. Daar aangekomen worden we verrast door de sfeer van de refuge. Er is op het moment dat we arriveren een Belgische vrouw in haar eentje die eveneens dekking zocht voor het onweer. Ze was in slaap gevallen en wilden nu naar beneden lopen naar het dorp Lanslevillard. Graag willen we eten en slapen in de hut om de volgende dag weer verder te gaan. Het is een heerlijke schuilplaats en die dag komen er verder geen andere bezoekers, zodat we het rijk alleen hebben. Het is er erg gezellig. Het gas in de hut functioneert niet, maar dat deert ons niet omdat we zelf een cooker met brandstof bij ons hebben. In de avond branden we wat kaarsjes en leggen een kaartje.

Onze financiële bijdrage deponeren we in een gesloten envelop en schrijven wat in het "livre d'Or" waar we ook wat lezen van andere gr5 lopers uit Nederland.

verder

 

terug naar Index GR5

Schermafbeelding20140709om171843
j282782