verslag van Frankrijk

gr5vlag

Verslag van de GR 5...Een eindeloos pad

maandag 3-07-2006

liverdun-Haut - liverdun

 

Afstand 5 km

DSC01632liverdunhautC
dsc01605k
dsc01608k
DSC01623k

In de ochtend ontbeten en via Liverdun haut, wat meer dan de moeite waard is, naar beneden naar het plaatsje Liverdun gelopen. Het was nog vrij vroeg in de morgen. Jongelui maakten er een sport van zo snel mogelijk de trappen op- en af te rennen.

DSC01625k
DSC01626k
DSC01627liverdunhautk

Bij het plaatselijk cafe gevraagd aan de kroegbaas wat de mogelijkheden waren van openbaar vervoer. Werkelijk iedereen in het cafe bemoeide zich ermee. We verbazen ons over het feit dat er al zoveel mensen in het plaatselijk cafe zo vroeg op de dag al aan de sterke drank zitten. Die trein stelt dus niet zoveel voor in Liverdun. Of we moesten lang wachten, of de bus nemen richting Nancy. We kozen voor het laatste. Een half uurtje wachten, en via de plaats Pompey naar Nancy gegaan.

DSC01633k
DSC01638k
DSC01640k
DSC01648k

Telkens sta ik verbaasd over de lange rij wachtenden voor de loketten van de stations. De mensen nemen alle tijd voor informatie en service. Stapje voor stapje, steeds een beurt verder. Dat gaat wel anders in Nederland. Ik heb het idee dat hier bijna iedereen nog een kaartje aan het loket koopt, ondanks het feit dat er wel degelijk kaartautomaten zijn. Met de trein terug tot Ars sur Moselle en van daaruit terug lopen naar de auto in Ancy sur Moselle. De auto staat er nog in ongeschonden toestand maar de plaatselijke bewoners vroegen zich wel af of deze auto misschien wel ergens gestolen was. Gelukkig hadden ze nog geen politie gebeld. Er is hier dus duidelijk een sociale controle... Met de auto terug, ditmaal over de E25 naar huis. Na uiteraard een tussenstop in Maastricht. Daar hebben we met onze dochter nog lekker een salade gegeten op het Onze lieve Vrouweplein. Na zoveel dagen droogvoer eten heb je heel veel zin in veel verse groenten. Weer een aantal ontspannende dagen achter de rug, goed voor geest, lichaam en relatie.

DSC01691K
DSC01694C
DSC01698k
DSC01699k

16 augustus woensdag. Om half twee zijn we uit Mierlo vertrokken. We hebben in Luxemburg getankt voor 1.19/liter . Daarna hebben we nog wat gegeten. Fles wijn gekocht voor de avond en die in de avond opgezopen op de camping in Liverdun. De eerste dag gereden met de auto tot de camping in Liverdun. We betalen 10.20 euro voor ons tweetjes aan de veel te dikke campingeigenaars, die achterover in de stoel hangen. Die avond gaat de jeugd nogal rumoerig te keer wat dreigt te vervallen in een vechtpartij. Er wordt luidruchtig op de auto geslagen. In de verte zien we het kasteel van Liverdun prachtig in het laatste avondlicht wegduiken onder een zwart fluwelen sterrennacht.

verder lezen:

Liverdun - Amance

index