Verslag van de GR 5...Een eindeloos pad

verslag van Luxemburg

gr5vlag

Vrijdag 2 mei 2005

 

Stolzenbourg - Vianden

 

Afstand 11 km

Al vroeg in de morgen opgestaan en na het ontbijt gepoogd de tent, zo goed en zo kwaad het kon, te drogen te hangen in de zon. Zo'n tent is niet altijd droog in de vroege ochtend ook al heeft het niet geregend. Na een half uurtje wachten houden we het voor gezien en is het meeste vocht verdwenen. We lopen een stuk over de N10 en al spoedig verlaten we deze weg om te gaan klimmen en van de uitzichten te genieten. De brem staat nu volledig in bloei en onze paden worden omzoomd door een gele haag van vlinderbloemige. Grote groepen bijen doen zich tegoed aan de nectar.

boterbloemkl
bremkl
bremkl1
outhe00531kl

Het weer is perfect. We lopen in de richting van Neklosbierg. Er worden flink wat hoogtemeters gemaakt, die in sommige gevallen op handen en voeten worden genomen. Maar we doen het toch maar even. We komen na een flinke klim bij een fraai kapelletje. Ik ben al eerder boven. In het kapelletje luid ik alvast de klok ten teken dat alles o.k. is met mij. We steken er wat kaarsjes op voor alle "zondaars". Wie weet waar het allemaal goed voor is. Even later komen we bij het stuwmeer van Vianden. Daar is het een behoorlijke drukte. Mensen lopen de trappen op en af om een kijkje te nemen naar de grote waterplas.

zetellift

We vervolgen ons pad na een korte rust, en komen uiteindelijk uit bij de zetellift van Vianden. Een echte toeristenfuik. Dat hebben we snel gezien. We hebben een fraai uitzicht over de burcht van Vianden, die op het moment dat we passeren gedeeltelijk in de steigers ligt.

klaproos006022kl
landschap00586kl
landschap2kl
kerkjekl
ViandenKasteelkl
viandenkl

Nog even het dorp in, kopen wat gezonde broodjes en drinken wat tegenover de kerk bij de plaatselijke bakker. Het is een leuk plaatsje. Het is er gezellig druk te noemen. Een komen en gaan van fietsers, voor wie dit gebied natuurlijk een waar eldorado is. We komen op een gegeven moment uit bij een camping aan de N10. De volgende camping is nog een heel stuk te lopen en we houden het voor gezien voor vandaag. Bij de camping wordt een beetje moeilijk gedaan over het douchen. Eerst 35 euro betalen als een soort van borg? Dat gaat me een beetje te ver voor een nacht kamperen en één keer douchen. Uit een soort van stil protest doen we daar niet aan mee. Ze kunnen ook gewoon wel vertellen als ze liever niet hebben dat we douchen. Misschien zou het handiger zijn een systeem te bedenken met muntjes of nog handiger gewoon in de prijs inbegrepen. Het is ook niet zo'n gezellige camping. (camping de l'Our) Voor mijn gevoel te netjes allemaal, misschien wel te Nederlands, maar wel lekker aan het water, en het weer is heerlijk. In de avond maken we een voedzame pasta maaltijd, we nuttigen een flesje rosé, dat we kochten bij het plaatselijk tankstation, en laten het ons prima smaken nadat deze door iemand anders met wél een kurkentrekker is geopend. In de avond probeer ik nog even of m'n PDA er weer zin in heeft. Helaas. Die houdt het definitief voor gezien de rest van de tocht. De volgende keer dan toch maar een oplader meenemen? In de avond lopen we nog langs de Our, gaan op een dikke steen zitten met de voeten in het ijskoud en snelstromend water en nemen tijd voor een goed gesprek en kijken naar de spelende kinderen onder een brug.

verder lezen:

Vianden - Diekirch

 

index

StolzenbourgVianden