item8

Verslag van de GR 5...Een eindeloos pad

verslag van Belgiƫ

Dinsdag 8 februari 2005

 

Domein van Wegimont - Banneux kappel

 

Afstand 15.7 km

vandaag gaan we het er van nemen. Lekker uitslapen tot 8.30 uur, douchen en aankleden en een heerlijk ontbijt in het hotel. De nodige lekkere dingen worden achterover gedrukt voor de trip die we vandaag gaan ondernemen.De rugzak ophalen en een laatste blik op de plattegrond die groot staat opgesteld in het hotel om te kijken hoe we weer bij de bushalte komen. We lopen het hotel uit en er volgt een discussie welke kant we uit moeten. Erop vertrouwend dat het kaartlezen bij de man iets beter is ontwikkeld dan bij de vrouw,(geldt niet voor iedereen)gingen we de juiste richting in en na een half uurtje wachten in het zonnetje en iets van Luik gezien te hebben staat de bus gereed voor vertrek naar Domain Wegimont. We krijgen niet goed hoogte van hoe het precies geregeld is bij de bussen in Belgiƫ. Er zijn mensen die gewoon de bus inlopen zonder kaartje maar met een vriendelijke lach. Er zijn mensen die een kaartje kopen en er zijn mensen die een kaartje laten stempelen.

film08

De prijs die wij in ieder geval moeten betalen lijkt ons aan de lage kant. De bus stopt bij de plek waar de GR5 een grote weg kruist dus dat kan eigenlijk niet beter. We verlaten de zeer drukke weg van Soumagne richting Luik en nemen een dalende weg. Onmiddellijk zitten we al tussen een fraai landschap. Het zonnetje doet uitstekend z'n best en het is dan ook een stuk aangenamer dan gisteren. De nog bevroren grond kraakt onder onze voeten. De weilanden liggen bezaaid met een witgroene deken van rijp. We genieten van de fraaie vergezichten. In de verte zien we het kasteel van Wegimont verscholen liggen achter een grijsgrauwe deken van mistflarden en ook hebben we een fraai uitzicht op het gehucht Foret. We komen nagenoeg geen mensen tegen. We lopen door de dorpjes Saint-hadeling en Olne. Kleine buurtschappen die het drukke leven laten voor wat het is. Waar de wereld is dichtgeplakt met kranten. Daar, waar de tijd stilstond en nog stilstaat.

aanduiding01

Olne heeft een fraai gemeentehuis. We hebben van daaruit een prachtig uitzicht over de vallei van de Vesder. De bomen staan erbij als kunstobjecten, spelend met licht en dauw. Ik maak hiervan wat opnames.

Na een dalend pad, wat beter een stromende beek genoemd kan worden in dit jaargetijde, bereiken we het dorpje Grihanster. We kwamen uit bij een bankje in de zon. Even nemen we het ervan, eten ons brood en maken een bakje koffie. Niet te lang allemaal, want vandaag moeten we nog naar huis. We nemen de brug over de Vesder en komen uit op de hoofdweg Luik-Verviers (Nr. 61) Nu zitten we in Nessonvaux. Hier is van alles te koop. Toch maar niet naar de bakker? We gaan het spoor onderdoor waar we nog een leuke aanduiding van de GR5 zien. Al spoedig zitten we in het gehucht Fraipont.

De straten liggen er verlaten bij. We lopen langs een schooltje waarvan alleen de muren nog overeind staan. Hier verlopen we ons verschrikkelijk en is het even zoeken nadat we eerst verkeerd zijn gelopen over een stijl klimmende weg die op niets uitkomt. Weer terug en nog eens lezen en nog eens. We verliezen zeker een half uur. We moeten een pad hebben tussen twee woningen door, waar we "verwelkomd" worden door luid blaffende honden.

film09

verder lezen:

Banneux - Spa

 

index

filmframelandschap