Verslag van de GR 5 ...

Een eindeloos pad

verslag van Frankrijk (Rhône-Alpes)

2 juli 2014

 

Plampinet (1482 m) - Briancon (1290 m)

Heel vroeg in de ochtend verlaten we, na een mueslimaaltijd, de refuge, die dan nog in diepe rust is. Er staat een flinke beklimming op het programma. De beklimming van col de Lauza op 2530 meter. We klimmen langs een prachtig pad omhoog en komen eerst bij wat woningen om daar een klein watertje over te steken en verder omhoog te lopen totdat we bij een vlakte van azalea's aankomen. Werkelijk prachtig. Klimmen, en steeds maar klimmen. In de verte zien we een aantal mensen over de graad lopen. Daar moeten wij uiteindelijk naartoe. We maken even een selffie op 2530 meter.

Daarna beginnen we aan de lange afdaling naar de plaats Montgenevre. Die plaats is geen aanrader. Erg commercieel. Het is tevens de oudste wintersportplaats van Frankrijk. Bij de plaatselijke wasplaats maken we even een soepje en lopen snel verder langs een stukje grote weg en dan naar links het bos in en verder afdalen richting Briancon. We voelen onze voetjes wel zeg. Wederom een lange etappe vandaag. Vanuit de verte zien we de oude brug van Briancon liggen waar ik ook al filmpjes heb gezien van mensen die middels een elastiek zich naar beneden laten duwen. Onder de brug ligt een enorme vallei. Ik moet er niet aan denken zeg. Briancon is een fraaie oude plaats. Het is er erg druk van de toeristen en bij het postkantoor en het bureau toeristiek kijkt men wat troebel uit hun ogen als we vertellen dat we naar Modane willen reizen. We zijn net wat vroeg in het voorseizoen voor de bus naar Italie te nemen. We gaan zelf eens een kijkje nemen bij de bushalte en geven onze oren en ogen goed de kost. Daar staat een klein zwart busje met wat mensen die de buschaufeuse vragen naar een plaats die we niet kennen in Italie. Dat blijkt halverwegen te zijn als waar we moeten zijn. We kunnen mee reizen als we willen en de kosten zijn 10 per persoon. We bedenken ons niet lang en stappen in. "OULX" heet de plaats. Van daaruit gaat er een TGV naar Bionechia en via de Frejustunnel naar Modane. In Oulx vragen we aan het loket naar de vertrektijden en info voor een kaartje. "Dat kaartje moeten we maar in de trein kopen" zo verteld men ons. We hebben nog even tijd en nemen twee heerlijke kopjes cappucino voor een klein bedrag. Als de TGV binnen komt blijkt hij erg vol te zijn. We hebben niets gereserveerd maar nemen maar plaats in een tussenstuk. De mensen zijn erg zenuwachtig in de trein en sommige lopen wel drie keer op en neer. Even later komt er controle van de douane. De conducteur blijft echter uit en zodoende rijden we gratis per TGV naar Modane toe. Weer een meevaller en snel ter plekke. We lopen naar de camping, zetten de tent op en als beloning gaan we nog een pizza halen bij ons favoriete restaurant in Modane.

 

De volgende ochtend verlaten we Frankriijk om voor een maandje weer aan het werk te gaan in Nederland. Een maand later zijn we weer in Frankrijk om het tweede gedeelte van een stuk van de GR5 te lopen.

verder

 

terug naar Index GR5

Schermafbeelding20140710om192738
j03546691